• Aandoenlijk

  Aandoenlijk

  Bij management cursussen, met name die voor zelf management, wordt je geleerd dat je haalbare doelen moet stellen. Bij ADO Den Haag hebben ze een gewaardeerde trainer uit de Premier League aangesteld om hen uit het slob te halen. En dus heeft Alan Pardew, want dat is de nieuwe ADO trainer, in aanloop naar zijn eerste coachwedstrijd in de eredivisie zijn doel geformuleerd: “We moeten met elf man zien te eindigen”!! Dat is ADO de laatste twee wedstrijden niet gelukt, dus dit moet een haalbare doelstelling zijn. Maar of dat ook de broodnodige punten oplevert is nog maar de vraag. Het is wel een doelstelling, die de nodige vragen oproept. Kennelijk heeft hij na de eerste trainingen verzorgd te hebben geen al te hoge pet op van de selectie met mannen als Tom Beugelsdijk. Er zijn niet voor niets (letterlijk en figuurlijk) 4 , oh ik lees nu net 5 nieuwe spelers aangetrokken. Maar daarnaast zegt het ook iets over zijn kijk op (het niveau van) de eredivisie. Moeten wij begrijpen dat Pardew de Nederlandse competitie ziet als nog niet de helft van de Engelse competitie? Het Engelse voetbal wordt geduid als “kick en rush”. Kennelijk verwacht Pardew in de Nederlandse competitie vooral het kick, waardoor niet iedere speler het eind van de wedstrijd zal halen. Vooralsnog geldt voor 45+ dat onze doelstelling is elke week met tenminste 11 spelers te starten.

  Dat waren er vrijdagavond 15, eerlijk verdeeld over twee teams, waarbij ook de wind zich als bepalende speler had aangemeld. Dit had tot gevolg dat de aanvallende spelers regelmatig achter scherp en vooral diep gespeelde ballen aan moesten. Sommige tot aan Duiven toe. Als de omstandigheden niet ideaal zijn blijkt waar het echte voetbaltalent zich bevind. Met zeer gegroepeerd en zorgvuldig georganiseerd voetbal vingen de Rooiuh het aanvalsspel van de Swerten op. Met messcherpe uitvallen wisten de Rooiuh vrijwel alle kansen te benutten en zorgden ze ervoor dat alle spelers konden scoren. Zo moet Sloetsky het voor Vitesse voor ogen hebben gehad. Bij rust dus een comfortabele voorsprong voor de Rooiuh. Helaas moest ik met een onwillige knie na de thee het veld verlaten, zodat ik de stammtisch alvast op orde kon brengen. De beschrijving van de tweede helft moet ik baseren op “van horen zeggen”. Rooiuh en Swerte ooggetuigen reikten mij ieder hun eigen waarneming over de turbulent verlopen tweede helft aan. Deze verslagen bereikten mij aan de stammtisch en waren in veel gevallen duidelijk gekleurd. Het gevolg was dat uit op nog door emoties overlopende getuigenissen geen touw te trekken viel. Volstrekt onduidelijk wat er werkelijk gebeurd was. In zo’n situatie helpt het om het journalistieke gebruik van hoor en wederhoor toe te passen. Daarom heb ik de feitelijkheden aan de hand van enkele scherpe doch niet mis te verstane vragen in een tabelletje weergegeven en ontdaan van alle emoties.
                   
                                       Albert (Swert)       Hans L. (Rood)
  Waar gebeurde het?        Veld B1                 Veld B1
  Wie schopte de bal?        Ik                         Ik
  Wie schopte de man?      Hij                        Hij
  Wie lag er op de grond?  Wij                        Wij

  Als je met deze methode vraag en antwoord rubriceert, komt er een opmerkelijk eensluidend beeld naar voren. Op de eerste inleidende vraag, die ook dient om de betrouwbaarheid van de antwoorden vast te stellen, geven beide betrokkenen hetzelfde antwoord. Daar is dus geen misverstand over mogelijk. Op de meer persoonlijke tweede vraag geven beide personen toe dat zij dat waren. Ook hier geen misverstand mogelijk. Zelfs op de onderscheidende derde vraag antwoorden beide personen hetzelfde. Ook hier opnieuw geen misverstand mogelijk. Aandoenlijk wordt het antwoord op de vierde vraag, waarbij beide personen duidelijk aangeven zich als slachtoffer te beschouwen. De conclusie moge duidelijk zijn. Er kan geen onomstotelijk duidelijke dader aangewezen worden, maar er zijn wel twee slachtoffers te noteren. Hiermee is het fundament van onderling vertrouwen, waar elke relatie op gebouwd moet zijn, weer gelegd. Het bevordert de onderlinge verbondenheid als conflicten eenduidig worden opgelost.

  Overigens werd ook dit keer de golden goal gescoord, anders had ik niemand aan de stammtisch kunnen verwelkomen.
  (Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Hans en Albert elkaar naar huis gebracht hebben. Eerst hebben ze samen Albert naar huis gebracht, die woont het dichtst bij en daarna hebben ze samen Hans naar huis gebracht.)