• Emotie

    Emotie

    Vandaag was het dan eindelijk zover. In aansluiting op de “corona-trainingen” van de maand juni kon de balbeheersing van de 45 plussers naar een nog hoger niveau getild worden. Trainer Hans had zich verdiept in de trainingen van René Meulensteen. Dat is de man die bij Manchester United de techniektrainingen verzorgt waardoor collega voetballers als Ronaldo en Pogba zich in het eerste van Man. Utd. konden spelen. De aandacht gaat vooral uit naar techniek en dus balcontrole. Vanaf 19:45 kregen de heren een variëteit aan baloefeningen uit te voeren: strak passen met het binnenkantje, drijven met het buitenkantje, draaien achter je tegenstander aan, met het hoofd de bal retourneren en ga zo maar door. Een ware belevenis, misschien een idee voor de binnensteden, die zich naast de verkoop van producten steeds meer gaan richten op het aantrekken van mensen door een “belevenis“ te bieden. Met een klein halfuurtje waren we klaar voor het hoogtepunt van de avond: de Swerten tegen de Rooiuh. De trainingen zijn openbaar, alleen vanwege de coronamaatregelen kon er deze avond geen publiek bij aanwezig zijn.

    Bij aanvang van het onderlinge potje (helaas is het echte Potje nog steeds geblesseerd) nam Jan Willem het woord. Hij dankte Ferry voor zijn organisatorische inzet voor de 45plussers. Het elke week opnieuw regelen van de randzaken (en dat is bij 45+ bijna de hoofdzaak) en het verzorgen van de bourgondische aankleding van de nazit zijn activiteiten die wel eens genoemd mogen worden. Ferry was zichtbaar ontroerd. Met een zakdoek wist hij zijn tranen net voordat die zijn wangen bereikten te stoppen en op te deppen. Een aandoenlijk en vertederend gezicht; menig 45plusser moest even opzij kijken en een brokje wegslikken. De emotie werd door iedereen gevoeld. Het bleef niet bij woorden. Hij kreeg een simplistisch kookboek, waarin vrijwel alle recepten, die Ferry de afgelopen jaren gepresenteerd heeft, waren opgenomen en een nieuwe wedstrijdbal. Die moest natuurlijk meteen uitgeprobeerd worden.

    Het was een leuke pot. Wilfrie hulde zich in het Swert om zo een gelijk aantal spelers aan beide zijden te krijgen. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Meteen bij de eerste aanval van de Rooiuh legde hij de bal panklaar voor de voeten van René neer, die daar wel raad mee wist. Gelukkig greep Jan Willem in en maakte hem duidelijk dat hij nu een andere kleur shirt aan had. Na een lange tijd van blessure leed en het herstellen van een ingrijpende operatie was Martin weer aanwezig. Hij vierde het met een fraaie kopbal op een scherp aangesneden voorzet van Bert. Het was mooi om te zien dat hij weer over het vrije veld kon rennen, waarbij de kenmerkende paardenstaart vrolijk achter het baasje aan huppelde. Het herstel was nog niet volledig gezien de daarop volgende nog-net-niet-helemaal-op-maat-gesneden passjes. Maar dat komt met de tijd wel goed. De Swerte Rob begon achterin de defensie het spel op te bouwen met verzorgde breedte passjes. Maar misschien dat hij teveel in het spel betrokken raakte, want in de tweede helft stond hij weer op zijn vertrouwde plaats, diep in de aanval om eventuele missers van keepert af te straffen. Maar daar was hij vanavond aan het verkeerde adres. De paar ballen die keepert te verwerken kreeg werden serieus tot prooi gedegradeerd. Hij stortte zich met volledige overgave boven op de nieuwe bal en was er nauwelijks vanaf te krijgen. Hij liet zich zelfs niet verrassen door een fraai, doch merkwaardig uitgevoerd hakje van Wouter. Aan de kant van de Rooiuh claimden Ferry en Hans beurtelings de rol van spelveredelaar. Ferry door de bal naar voren met het buitenkantje op te drijven om zo te laten zien dat hij iets opgestoken heeft van de voorafgaande training. En Hans door de ballen met slim bedoelde passjes achter de verdediging te leggen. Op die manier konden de opkomende troepen in de wisselende personen Gerwin, Richard, René en zelfs Jan het Swerte doel bestormen. Maar de inzet van Thomasz, slechts de helft van de Velpse maffia, en de strategisch opgestelde Bert waren voldoende om deze aanvalsgolven te breken. Het werd een kansloze missie voor de Rooiuh, want Swert was vanavond het betere team en had heel weinig tijd nodig om de golden goal te produceren.