• Koninklijk

    Koninklijk
    Een koninklijke week, waarin onze jarige koning met de complete familie als een kermisattractie door Maastricht toog. Heel cultureel Maastricht presenteerde zich. En in de rest van het land vierde onze koopmansgeest mentaliteit hoogtij: op diverse soorten kleedjes werd uit de kelder en van de zolder geplukte overtollige materialen te koop aangeboden om zo van de ene naar de andere kelder/zolder te verhuizen. Van een ander koninklijk gehalte waren de halve finales van de Europese voetbal toernooien. Manchester City tegen de koninklijken uit Madrid was een kraker van de bovenste plank, geen seconde verveeld. En dan Feijenoord, groots en meeslepend als in de eerste maanden van 1970. Voor de jeugdigen onder ons, het jaar waarin Feijenoord als eerste Nederlandse club de Europa cup 1 won (6 mei 1970 in San Siro, Milaan) Voetbal zoals het gespeeld behoort te worden. En dan hebben we het niet over Vandaag (voorheen Voetbal) Inside een programma waarvan je niet kunt zeggen dat het als een nachtkaars (oeps) uit is gegaan.

    Kennelijk hebben de Europese wedstrijden de 45 plussers geïnspireerd, want plots meldden zich maar liefst 16 belangstellenden zich, met de kicksen in de tas, aan. Een volle bak dus, alleen een beetje onevenwichtig verdeeld: 10 Rooiuh en 6 swerten. Kan zijn dat de recente resultaten van de onderlinge partijtjes hier debet aan zijn. Succes heeft immers een grote aantrekkingskracht op mensen. Na een heftige interne discussie in de Rooiuh kleedkamer werd besloten om de minderheid aan swerten vooral mentaal te “steunen” en de oudsten in jaren tijdelijk over te hevelen naar een lelijk swert tenue. Van Ferry en Wilfrie werd verwacht dat zij dit op basis van hun grote verzameling levenservaring (toch al gauw zo’n 130 jaar en dus het predicaat koninklijk verdienend) aan zouden kunnen. En dat werkte, vanaf het begin waren de swerten alert en maakten mooie bewegingen, die tot kansrijke posities leidden. Het werd prijsschieten alsof het kermisseizoen net begonnen was. Met name Wouter, die het goede voorbeeld van Ferry oppakte, en net zoals op de kermis voor de prijs van één veel vaker misschoot. Een eerste helft vergelijkbaar met de wedstrijd van Feijenoord. Een sterker swert team, dat moeite had om de scherpe Rooiuh uitvallen in bedwang te houden, ondanks de vooral mentale inbreng van Hansie, dit keer met blauwe sokken. De vergelijking met Feijenoord ging niet helemaal op want van het zittende, of zeg eigenlijk maar hangende, publiek in de personen Adri en Erwin kon niet gezegd worden dat zij een kolkende massa vormden. Samen misschien nog wel massa, maar zeker niet kolkend. Zij zorgden wel voor de thee in de rust en de versnaperingen na afloop. Het mooiste doelpunt werd na de rust gescoord door Alex. Hij wist zich met zijn inmiddels verschoten oranje veters te onttrekken aan de provocerende pressing van de Rooiuh en haalde vlammend uit in de linker winkelhaak. Keeper Hans had het nakijken, als hij de bal al gezien heeft. Alex solliciteerde werkelijk naar de titel man of the match. Hij verschalkte Barry in een dubieus gevecht om de bal. Ze gingen er letterlijk als twee kemphanen in en lagen daarbij op een gegeven moment allebei op de grond, terwijl de bal gewoon naast hen lag. Barry kwam niet ongeschonden uit de strijd en kon met moeite de straal koud water over zijn schaafwond op de knie het desinfecterende werk laten doen. In de kleedkamer hebben we gezien hoe hij manhaftig zijn tranen van de pijn in bedwang wist te houden. Misschien heeft Alex nog een mooie gekleurde pleister, tegenwoordig ook met smiley verkrijgbaar. Het was al gauw 21:20, dus tijd voor de golden goal. Dit keer geen Panenka of iets anders fraais, maar gewoon een intikkertje door de Rooiuh. Niet echt heroïsch.

    Het was ook de week waarin Menno zijn zestigste verjaardag kon laten aantekenen. Het duurde even voordat hij onder de douche vandaan kwam, maar net voor zijn eenenzestigste verjaardag verscheen hij dan toch nog. Dat werd smeerkeels gevierd. Tevens werd nog een keer duidelijk we op 2 juli het twaalf en een half jarig jubileum van 45 plus gaan vieren. Meld je aan via de daartoe in het leven geroepen app. Vanaf 17:00 uur en de dames zijn uiteraard ook welkom. Nadere info volgt via de app.