• Mollen

  Mollen
  Het is de Rotterdammers niet gelukt om het betonvoetbal van de equipe van Mourinho te breken. Jammer, maar het blijft een mooi eind van een verrassend seizoen. Dat geldt ook voor partnerclub Vitesse. Daar wordt in de media regelmatig geringschattend over gesproken, want huurlingenleger en meer van dergelijk soort termen. Maar in de finale van de play-offs hebben er wel 8 jonkies uit de eigen academie op het veld gestaan en met verve. We gaan ze vaker zien.
  Zo hebben we maar liefst 14 voornamelijk jong ogende spelers gezien op de vrijdagavond ballenavond. En buitengemeen wonderbaarlijk : precies 7 swerten en 7 Rooiuh. Het patroon van voorgaande avonden werd ook deez avond doorgetrokken. De swerten waren in de eerste helft net niet oppermachtig, want de zon deed nog meer van zich spreken. Helaas hadden we de zonnebrillen thuis laten liggen. Alex speelde immers sinds vorige week in geleende zwarte schoenen, zonder de felgekleurde veters. Daar was een zonnebril dus niet meer voor nodig. Maar vanavond scheen de zon onbarmhartig vervelend, waardoor menig scherp geplaatste bal in het complete niets verdween en strak aangespeelde spelers heel ergens anders op het veld bleken te staan. Toch was een ander natuurverschijnsel verantwoordelijk voor enkele onverklaarbare valpartijen, waar met name de iets oudere Erik en Wilfrie slachtoffer van werden. Het kan niet de lengte van het gras geweest zijn, want volgens diverse gerenommeerde hoveniers groeit kunstgras niet. Nee er bleek een ware lokaal opduikende mollenplaag op veld B1 te heersen. Daar waar Erik en of Wilfrie zich opmaakten voor indrukwekkende balcontacten staken die rot mollen *) hun kop op en lagen de heren onverhoeds languit op het kunstgras. Buitengewoon lastig, want dat haalde de snelheid uit enkele gevaarlijk ogende Rooiuh aanvallen. En het was voor swert makkelijk verdedigen.
  *) Om misverstanden en rechtszaken te voorkomen, hier wordt niet heel juicy op John, Linda of Johnny gedoeld
  Het patroon van de afgelopen weken volgend waren de swerten in de eerste helft heer en meester. Met diep penetrerende aanvallen wisten zij zeker 6 keer te scoren. Toch niet makkelijk tegen een voortreffelijk keepende Menno. Hij moest vaak helemaal alleen de swerte aanvalsgolven tot staan brengen. En dat lukte hem ook nog regelmatig. Hij werd er zelf(s) wat stilletjes van, want we hebben hem nauwelijks gehoord. Van één van die 6 doelpunten heeft de VAR niet vast kunnen stellen dat de bal in de kruising van Albert, dat Albert de bal in de kruising schoot wordt hier bedoeld, echt het doel in ging. En niet via een stukje open netwerk stiekem langs de verkeerde kant van de paal in het doel terecht kwam. Dat de Rooiuh er desondanks toch nog 4 achter de meevoetballende keeper Bernard wisten te leggen was natuurlijk mooi meegenomen en bood perspectief op de tweede helft. Een meevoetballende keeper was voor de swerten een geheim wapen en voor de Rooiuh een verrassing. Diepe ballen moesten nu nauwkeurige aangespeeld worden, want anders zat Bernard er tussen. Het tactisch inzicht, de Rooiuh eigen, vroeg om een andere oplossing. Die werd in de tweede hellft gevonden. Een tweede helft die voor Jan Willem zwaar te verwerken was. We zullen er niet te veel woorden aan vuil maken, maar de goede verstaander en regelmatig toeschouwer van de vrijdagavondpartijtjes weet dan genoeg. Maar buiten dit persoonlijk leed was er een aantrekkelijke tweede helft. De mooie kopbal van Hans verdween net iets boven de lat in de ballenvanger. Jammer want als die er in was gegaan, zou die hebben gezeten. Ook deze week scoorden de Rooiuh in de tweede helft meer doelpunten dat de swerten, waardoor er rond 21:20 weer een vrijwel gelijke stand was. De golden goal viel en wel voor swert, maar onduidelijk is en blijft hoe dat nu precies in z’n werk ging. In ieder geval was er een strakke voorzet op Alex, die alleen voor Menno stond. Raakte Alex de bal a, met opzet, b per ongeluk of c, het was toch Menno en dus een eigen doelpunt en daarmee een heerlijke Rooiuh goal?
  We hebben er geen punt van gemaakt, elkaar de hand geschud en er aan de stammtisch een lekker biertje bij gedronken.