• Zwart!

  Zwart!

  Een spandoek van onze vrienden uit ODW in 024 werd niet in het stadion geaccepteerd, want het woord zwart werd genoemd. Nou is de kleurencombinatie met groen en rood niet de meest oogstrelende combinatie, maar om daar een verband met racisme te vermoeden lijkt mij weer het andere uiterste. Net als de weerstand die de figuur Zwarte Piet tegenwoordig oproept. Maar tegelijkertijd staan we en masse de hele week, die plots Black Friday heet, in de rij, uit op koopjes. In het Westervoortse taalgebruik bestaat het woord zwart niet eens. Daar wordt gesproken over Swert. En in combinatie met rood wel een oogverblindende combinatie. Het wordt helemaal spannend als vrijdagavond Rood tegen Swert gaat spelen.

  Breaking news op vrijdagavond meteen na de wedstrijd blijkt dat Vitesse de traditie gehandhaafd heeft en een voorsprong van 2-0, die door de meeste andere eredivisie teams veilig gesteld wordt, weer verspeelt en laat eindigen in een 3-2 nederlaag. De trainer maakt dan eindelijk de juiste spelwijze van zin naam bekend: Het is niet Sloetsky, of Slustki, maar het is Schlussky. Het is wel fijn dat je als partnerclub al zo snel na het afsluiten van het contract kunt leveren. Wij, de know how en het voetbal geweten van 45+ bevelen Maurice Steijn als opvolger aan.

  Zonder gemor werden de 8 Rooiuh teruggebracht tot zeven, zodat de zes Swerten ook over zeven spelers konden beschikken. Jeroen heeft zijn lot dapper gedragen. Om de moeilijkheidsgraad te verhogen werden in beide doelen twee kleinere doeltjes geplaatst. Daardoor kon er vier keer op een paal en twee keer op een lat gemikt worden. En dat hebben we geweten, met name de doelpalen aan de ene kant werden regelmatig getoucheerd door met de tong uit de mond op doel mikkende spelers. Jan de te Kloppenman zette de VAR, na een splijtende assist van Erik, aan het werk met een zuiver gericht schot van afstand. Onduidelijk was of dit schot als het gebruikelijke “puntertje van Jan” in de boeken moest komen of als een bewust buitenkantje rechts genoteerd kon worden. Jan blijft verrassen. Jeroen bleek met een tactiek uit een andere sport succesvol te zijn: hij toverde de bal met een uit de biljartsport bekende trekstoot vanaf de achterlijn en met licht effect langs de verdedigers in het doel. Een zuiver doelpunt dat ver na afloop nog door VAR deskundige Fleenders werd betwist. Volgens hem had Hans B. de bal nog geraakt. Fleenders stond weer eens alleen in zijn bevinding. Ja dat heb je met een vent die x de paal raakt en toch 1x via de binnenkant van de paal scoort… alleen in eigen doel dan. Dat hij zich hier achteraf, net als Hans B. niets van kan herinneren brengt deze heren in een illuster gezelschap. Was het niet de tegenwoordig als buschauffeur werkende oud officier van justitie en minister Teeuwen die zich niet kon herinneren van een bonnetje? Liep zijn kompaan “Aanpakken” Opstelten niet in de dezelfde pas mee?? Weet Rutte zich echt niets te herinneren van 70 burger slachtoffers? Weet de J.C. foundation echt niet meer van die 1 miljoen voor J.C. Kortom, beide heren valt niets te verwijten, alleen misschien hun te betwiste afkoopregeling.

  De rust werd met een score van 4-3 voor Swert gehaald. Het was een gelijk opgaande strijd. Na de thee bleken de Swerten hun voorsprong verder uit te bouwen. Steeds als de Rooiuh met de kerstboompunt naar voren gingen spelen werden ze deskundig weg gecounterd. Beetje dom natuurlijk om nog tijdens de Sinterklaas periode al met de Kerst bezig te zijn. Nestor wist de bal wel tussen de palen van JWMVDB door te poorten, maar kon de palen van het doeltje niet vinden. Logisch toch, volgens voetbalgrootmeester J.C., want wie zijn palen zijn kleiner? Nou dan! Fameus waren deze avond de lange ballen van Bertje de Speer. Twee keer werd er een bode van bestelservice Willems uit Duiven op uitgestuurd om de bal van het ander veld op te halen en met name het hoge hekwerk bleek op de juiste hoogte te zijn afgesteld. De Rooiuh hadden steeds meer moeite om hun tactiek aan te passen aan de veranderende omstandigheden en moesten gelaten toezien hoe de golden goal door Swert gemaakt werd.

  Dit keer verschenen bijna alle spelers aan de Stammtisch, werd de sportief verlopen wedstrijd net zo kundig geanalyseerd als de hoogte van de prijs van de Westervoortse koophuizen. Er blijkt een zwarte markt te zijn van huizen die niet op funda staan, maar wel te koop zijn. “Vrije tijds makelaar” Albert heeft zich opgeworpen hier het nodige aan te willen verdienen.